Cele mai frumoase locuri din Prahova
Prahova este, fără îndoială, unul dintre cele mai bogate județe din țara noastră atunci când ne referim la obiectivele turistice. În rândurile de mai jos, ne-am propus să îți prezentăm unele dintre cele mai frumoase locuri de aici, iar unele dintre ele poate te vor surprinde în mod plăcut.
Parcul Natural Bucegi
Înființat în anul 1974 și devenit arie protejată de lege în anul 2000, în Parcul Național Bucegi pot fi întâlnite păduri cu arbori foarte vechi și rari, dar și vegetație specifică zonei montane, ce include și floarea de colț. Tot aici vei găsi formațiuni carstice unice în țară, dar și peșteri, chei, cascade impresionante și lacuri. În Parcul Natural Bucegi sunt amenajate și câteva zeci de trasee montane marcate, unele dintre ele accesibile tot timpul anului.
Castelele Peleș și Pelișor din Sinaia
Cum am putea vorbi despre atracțiile zonei dacă nu am vorbi despre Castelul Peleș, numit și „Perla Carpaților”, din stațiunea Sinaia, care a fost construit pentru a servi drept reședință de vară a Casei Regale a României. Castelul regal numără ”doar” 160 de camere, a fost declarat muzeu, așa că oricine se poate simți, pentru câteva momente, asemenea unui rege. Foarte aproape de el se află și Castelul Pelișor, de dimensiuni mult mai mici, și care servea drept reședință de vară a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. În prezent este singurul muzeu în stilul Art Nouveau din România.
Casa memorială George Enescu din Sinaia
Tot Sinaia se poate mândri și cu casa memorială a celui mai important muzician și compozitor român, George Enescu. Aceasta a fost construită de marele compozitor cu banii câștigați din primul său turneu în America. Enescu a locuit în aici până în anul 1946, când a părăsit România, donând apoi casa Statului Român, în anul 1947, pentru a deservi drept loc de recreere pentru artiști.
Castelul Cantacuzino din Bușteni
Cei care-i trec pragul acestuia pot admira sălile, de o frumusețe aparte, dar află că aici se găsește și o colecție, unică în țară, a blazoanelor tuturor familiilor de boieri înrudiți cu familia Cantacuzino, dar și picturi de dimensiuni mari reprezentând membrii familie.
Muzeul memorial Cezar Petrescu din Bușteni
Pentru cei pasionați de literatură, stațiunea Bușteni le oferă întâlnirea cu muzeul memorial dedicat scriitorului român Cezar Petrescu. Acesta a locuit în vila de la Bușteni între 1937 – 1960, unde și-a scris o mare parte a operelor sale.
Muzeul memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina
Muzeul memorial al poate celui mai cunoscut pictor român, Nicolae Grigorescu, se află în localitatea Câmpina. Aici poți vedea un autoportret al acestuia, atelierul său de pictură, dar și o parte din obiectele de mobilier ce au aparținut lui Nicolae Grigorescu și au fost salvate din casa originală care a ars, precum și suveniruri și obiecte colecționate în timpul călătoriilor sale prin Europa.
Podgoriile de pe Dealu Mare
Ajuns aici ai intrat „patria vinurilor” românești. De fapt, podgoria se întinde pe două județe, Prahova și Buzău. Este suficient să-ți enumerăm doar câteva dintre vinurile care se produc aici: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Merlot (vinuri roșii) sau Riesling, Fetească Albă, Pinot Gris și Sauvignon Blanc (vinuri albe). Cei pasionați pot vizita Podgoria Dealu Mare pentru degustări de vinuri și pentru a afla istoria acestei regiuni, dar și câteva dintre secretele preparării vinurilor făcute aici. Dacă tot ai ajuns aici, îți recomandăm și zona viticolă Valea Călugărească, unde vei avea surpriza plăcută să găsești o cramă-muzeu veche, declarată monument de artă medievală țărănească.