Boli incurabile? Iată soluția pentru vindecare!

Estimated read time 6 min read

La ora actuală, celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naştere sunt utilizate în tratarea a mai bine 70 de tipuri de afecțiuni, boli congenitale (moştenite) ale sângelui, sistemului imun, metabolic, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom). Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem în multe situații.

Tot mai mulți părinți optează pentru recoltarea de celule stem

Toată lumea a aflat despre beneficiile pe care le au celulele stem ale nou-născuților și recomandă pacienților să aleagă procedura de recoltare a celulelor stem la naștere. De altfel, capacitatea lor de a salva vieți și potențialul lor regenerativ, sunt doar două dintre motivele care determină pe mulți părinți să decidă în favoarea recoltării celulelor stem la naștere.

Un viitor pentru copilul tău

Îți dorești ca micuțul tău să aibă un viitor luminos, ferit de boli și alte neplăceri. Din păcate, nu toată lumea are această șansă. Sunt prea multe cazurile leucemie în rândul copiilor, cărora li se adaugă și cele de boala Hodgkin sau talasemie majoră. Celulele stem reprezintă o șansă în plus pentru acești copii, transplantul cu celule stem fiind terapia standard pentru tratarea acestor boli. Prin recoltarea de celule stem la naștere ai o șansă în plus de a-i asigura un viitor lipsit de griji puiului tău.

O șansă în plus

În caz de boli grave, atunci când se află în căutarea unui donator, medicii caută întotdeauna să găsească potrivirea perfectă, în general la membri din familia pacientului, respectiv frați sau surori. Șansa ca fratele unui pacient să fie perfect compatibil este de 25%. Statisticile spun că, 1 din 3 pacienți care au nevoie de un transplant nu poate găsi un donator adecvat cu o grefă compatibilă. Prin urmare, celulele stem prelevate din sângele din cordonul ombilical sunt considerate soluția salvatoare. În situația în care tu, soțul/soția sau ceilalți frați ai copilului au nevoie de un transplant, șansele ca celulele stocate să fie perfect compatibile sunt de peste 25%.  

Pot trata boli considerate incurabile

Grație dezvoltării medicinii în ultima perioadă, celulele stem din sângele ombilical pot fi folosite pentru a trata boli considerate odinioară incurabile, printre care leucemia, unele forme de cancer și afecțiuni ale sângelui sau al sistemelor imun și metabolic.

Recoltarea de porţiune de cordon

Recoltarea de porţiune de cordon este o tehnică destul de nouă în domeniul celulelor stem, fiind una foarte complexă. De asemenea, efectuarea unui transplant cu celule stem necesită resurse financiare considerabile, dar există și soluții pentru această dificultate, pe care le poți afla discutând direct cu consultanții medicali de la banca de celule stem cu care ai ales să colaborezi.

Așadar, nu mai ezita, avantajele recoltării de celule stem la nașterea copilului ar trebui să te convingă că acest lucru reprezintă o garanție pentru viitor!

Povești de succes

În anul 2003 a fost diagnosticată cu neuroblastom o fetiţă de 8 ani. Neuroblastomul este un cancer rar, dar este cancerul cel mai frecvent la copii. Patru ani mai târziu, după ce tratamentele de chimeoterapie nu au avut efecte semnificative, fetiţei i s-a făcut transplant cu celule stem de la sora ei. La 12 luni de la transplantul cu celule stem, fetiţa şi-a revenit şi este sănătoasă!

În 2005 a fost diagnosticată cu leucemie limfoblastică acută (cea mai frecventă formă de leucemie la copii) o fetiţă de 5 ani. Cazul s-a tratat chimoterapic dar a avut recăderi multiple. Ulterior, în 2008, fetiţei i s-a efectuat un transplant medular cu celule stem de la sora sa. După 17 luni de la transplantul cu celule stem fetiţa a avut o evoluţie normală fără recăderi iar astăzi este sănătoasă!

În martie 2007 s-a născut un băieţel cu suferinţă fetală acută. După o serie de intervenţii chirurgicale, medicii au decis folosirea în tratament a celulelor stem din sângele ombilical recoltat la naştere. După trei transplanturi, copilul a avut rezultate evaluate clinic cu recuperare semnificativă motorie, senzorială, de relaţionare etc. De altfel, acest caz a fost publicat în „International Congress on Responsible Stem Cell Research”, Monaco, 2009 ca fiind primul transplant de celule stem în cazul unor probleme ale sistemului nervos central.

În 2009, s-a efectuat transplant medular cu celule stem de la un frate, unui băiat cu sindrom mielodisplastic, adică acele forme de pre-leucemie. La doar 6 luni de la transplantul de celule stem, copilul avea o stare de sănătate bună.

Adevărate minuni

În septembrie 2010 s-a efectuat un transplant cu celule stem în cazul unei fetiţe de 22 de luni, diagnosticată cu leucemie. În urma reacţiilor negative apărute ca urmare a tratamentului aplicat, medicii au decis efectuarea transplantului cu celule stem de la fratele său. Primele celule noi sănătoase au fost detectate la doar două săptămâni după intervenţie!

În ianuarie 2011 o fetiţă în vârstă de 12 ani diagnosticată cu Anemie Fanconi a fost supusă transplantului cu celule stem prelevate de la fratele ei. La o lună şi jumătate după transplant, rezultatele analizelor erau atât de bune încât aceasta a putut părăsi spitalul. În momentul de faţă fetiţa se simte excelent, poate merge pe bicicletă, cu rolele sau chiar înotă.

Pe baza acordului departamentului de cercetare şi dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregătit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. Acestea au fost transplantate la patru pacienţi aflați în clinicile de transplant din Varşovia şi Katowice (Polonia). Viaţa pacienţilor era ameninţată de boala grefă vs gazdă (GvHD), o complicaţie frecventă după transplantul de măduvă osoasă. Datorită acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viaţa pacienţilor a fost prelungită sau chiar salvată.

You May Also Like

More From Author