Ce să-i spui medicului în sala de nașteri
Dacă sarcina nu ți-a pus probleme majore, iar starea ta de sănătate și a bebelușului pe care îl porți în burtică este una corespunzătoare, nimic nu te împiedică să naști natural, considerată a fi cel mai bun lucru pentru tine şi bebeluşul tău.
Folosește întrebări deschise
Discută bine cu medicul care ți-a supravegheat sarcina pentru a fi sigură că deciziile care se iau în timpul naşterii se bazează pe siguranţa ta şi a bebeluşului tău şi nu pe alte motive de convenienţă.
În dialogul cu medicul tău folosește tot timpul întrebări deschise. Întrebări de genul: “Care este abordarea dumneavoastră legată de perfuzia cu oxiton?”, “Ce părere aveţi despre monitorizarea fetală continuă?” te vor ajuta să afli opinia autentică a acestuia. Totuși, în prealabil, trebuie să fii bine documentată, pentru a înțelege exact care sunt situaţiile în care intervenţiile medicale pot fi folosite de rutină sau când ele sunt cu adevărat necesare şi salvează vieţi.
O altă întrebare pentru medicul tău ar putea fi, când a asistat ultima naştere naturală şi care este procentul de naşteri naturale la care a asistat în ultima lună, de exemplu. De asemenea, îți poți întreba medicul dacă îţi recomandă să te mişti şi să îţi schimbi poziţiile în timpul travaliului sau mai degrabă preferă să monitorizeze încontinuu bebeluşul. În aceste condiții, trebuie să te aştepţi că vei fi tot timpul imobilizată în pat.
Cei dragi te pot încuraja
De mare ajutor îți pot veni și cei dragi, de aceea întreabă-ţi medicul dacă poţi avea lângă tine, în timpul travaliului, o persoană dragă care să te încurajeze. Conform legii drepturilor pacientului, ai acest drept, dar este prea puțin folosit. Din păcate, nerespectarea lui este determinată de multe ori de regulamente de ordine internă ale respectivei unități sanitare.
Nu uita să-i spui medicului tău faptul că îţi doreşti şi te aştepţi ca pe tot parcursul travaliului şi naşterii să ţi se explice necesitatea fiecărei proceduri. Un specialist adevărat trebuie să dea dovadă de respect și de răbdare.
Recoltează celule stem la naștere
Dacă ai luat decizia de a recolta celule stem la naşterea copilului pentru a-i asigura o şansă la o viaţă sănătoasă, vorbește cu medicul tău despre cum se va desfășura această procedură în sala de nașteri, indiferent de modul în care puiul tău se va naște. După recoltare trebuie să apelezi numărul de telefon de urgenţă disponibil non stop pentru a anunţa existenţa probei. Personalul autorizat şi specializat al băncii va transporta în condiţii de siguranţă proba din spital până la banca de celule stem unde proba va fi analizată, prelucrată şi stocată în condiţii de criogenie, respectând toate normele legale şi profesionale.
Setul de recoltare, luat la spital
Setul de recoltare trebuie luat la spital unde imediat după naştere, cu ajutorul lui, personalul medical va recolta sângele ombilical. Trebuie să ști că recoltarea de celule stem se realizează numai după încetarea ultimelor pulsații ale cordonului ombilical, prin metode standardizate și se poate efectua indiferent de tipul nașterii: pe cale vaginală, prin operație cezariană, sarcină gemelară/multiplă, naștere prematură, sarcină suprapurtată și naștere în apă.
Este sau nu dureroasă procedura de recoltare celule stem?
Putem afirma, fără să greșim, că din ce în ce mai multă lume știe despre celulele stem și care sunt beneficiile acestora. De fapt, pentru viitoarele mămici, care se gândesc la viitorul puilor lor, recoltarea celulelor stem la naștere este o certitudine, și nu o opțiune. Cu toate acestea, mai sunt încă unele nelămuriri referitoare la acest procedeu, și una dintre ele se referă și la dacă este sau nu dureroasă procedura de recoltare celule stem. Aici intervenim noi și încercăm să îți venim puțin în ajutor.
Partea generală o știe cam toată lumea. Celulele stem sunt extrase din cordonul ombilical al nou–născutului, urmând ca ele să fie procesate și depozitate într-o bancă de celule stem, cu care părinții semnează în prealabil, un contract. Aici vrem să subliniem că decizia de a recolta celule stem la naștere este una extrem de importantă, deoarece celulele stem pot fi folosite atât pentru tratarea copilului căruia i-au fost recoltate, dar și pentru rudele compatibile cu acesta, dacă ele sunt donate. S-au făcut studii în domeniu care au demonstrat că șansele de compatibilitate sunt de 1 la 4, ceea ce este un procent mai mult decât mulțumitor.
Procesul de recoltare al celulelor stem începe imediat după nașterea propriu-zisă, iar odată expulzat fătul (în cazul nașterii naturale) sau extras de medicii ginecologi (în cazul operației de cezariană), se poate începe recoltarea de celule stem din cordonul ombilical. Procedura de recoltare a celulelor stem durează între 30 de secunde și maxim 3 minute și nu implică niciun fel de risc sau de durere pentru mamă sau pentru nou-născut. Nici felul în care decurge nașterea nu influențează în vreun fel procesul de recoltare a celulelor stem.
Alege să fii informată
Cantitatea de sânge prelevată în aceste situații poate varia în limite largi (între 20 si 200 ml), iar concentrația de celule stem raportată la același volum de sânge poate fi diferită. Totuși, grefa de sânge ombilical obținută conține un număr suficient de celule nucleate corespunzător unui transplant cu rezultate bune în cazul copiilor, adolescenților și uneori a adulților cu boli de sânge maligne, dar și non maligne sau congenitale.
Așadar, fii o mămică informată și alege să afli de la medicul cât mai multe informații despre felul cum puiul tău poate veni pe lume, și nu uita de importanța prelevării de celule stem la naștere!