Ai grijă de bebelușul tău încă de la naștere!

Venirea pe lume a unui copil este un prilej de emoție și bucurie în viața ta și a partenerului tău. În același timp, este și unul de analiză, în care viitorii părinți își conștientizează și asumă noile responsabilități. Binele copilului devine prioritatea absolută. Pentru aceasta, viitorii părinți se dedică acestui deziderat, încearcă să găsească cele mai bune servicii de urmărire a sarcinii și a evoluției fătului, cele mai bune servicii medicale pentru naștere, tot ceea ce este necesar după naștere pentru sănătatea bebelușului.
Un start bun contează enorm!
După ce micuțul tău a venit pe lume, încă de la naștere încep ”operațiunile” prin care acesta să aibă parte de o dezvoltare armonioasă din punct de vedere psihic, emoțional și intelectual. Ar fi de preferat să-l alăptezi, pentru a-i asigura un start bun în viață, să folosești acele produse de îngrijire care sunt alcătuite numai din ingrediente naturale, iar alimentația ta și a lui să fie una cât mai sănătoasă. Totuși, mai există ceva ce poți face pentru ca viitorul bebelușul tău să fie unul puțin mai sigur, iar aici ne referim la recoltarea de celule stem.
O garanție pentru viitor
Din păcate, de multe ori părinții nu primesc informațiile necesare, așa că ei nu știu cât de importantă este stocarea celulelor stem la naștere, iar această garanție pentru viitorul copilului este ignorată. Din fericire, lucrurile par să se schimbe în bine în acest domeniu și tot mai mulți părinți se arată interesați de felul în care celulele stem pot proteja sănătatea copilului lor. Așadar, îți vom vorbi puțin de ce este important să colectăm celule stem la nașterea și apoi să le stocăm.
Toți specialiștii în domeniu sunt de acord că celulele stem prelevate la nașterea copilului tău reprezintă cea mai bună soluție disponibilă pentru acesta, în cazul în care va avea nevoie vreodată de un transplant. Aici este indicat ca celulele stem ale copilului să fie stocate de o bancă specializată deoarece, în funcție de caz, acestea pot trata peste 70 de afecțiuni.
Procedură fără risc
Trebuie să știi că procesul de colectare nu implică nici un fel de risc pentru mamă sau copil. Acesta este realizat de personal calificat din echipa medicală care se ocupă de naștere (medicul sau asistenta) și este o procedură foarte simplă și inofensivă. Deoarece compatibilitatea este de 100%, iar celulele sunt disponibile în orice moment, acestea reprezintă cea mai bună soluție pentru copilul tău, pe viitor, în cazul unui transplant.
În plus, celulele stem îți pot veni în ajutor și în cazul în care frații săi ar putea avea nevoie. Statisticile spun că există 25% șanse ca fiecare alt copil cu aceiași părinți biologici să poată beneficia de această mostră de celule stem, dacă va avea nevoie de un transplant pe viitor.
De asemenea, dacă, din nefericire, în viitor, copilul tău ar putea suferi de unele afecțiuni ale sângelui (leucemie sau mai multe tipuri de anemie), acestea pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere.
Cum și când poți folosi celulele stem?
Cam toată lumea știe ce sunt celulele stem, despre procedura prin care se recoltează. De aceea, în rândurile care urmează vom încerca să-ți aducem mai multe informații referitoare la cum pot fi folosite acestea.
De ce sunt atât de speciale celulele stem?
Celulele stem au abilitatea de a se divide şi dezvolta într-o multitudine de alte tipuri de celule embrion, capabile să formeze ţesuturi noi şi, implicit, sănătoase. Sângele placentar reprezintă o sursă bogată de celule stem tinere, care pot fi prelevate la naştere şi criogenizate, astfel încât să poată fi folosite la nevoie. De fapt, celule stem pot fi conservate până în momentul în care copilul sau o rudă compatibilă cu el (frate, soră etc.) are o afecţiune care necesită transplant de celule stem.
Trei tipuri de celule stem
În organismul uman există 3 tipuri de celule stem, diferite din punct de vedere al caracteristicilor şi al utilizării medicale, respectiv embrionare, ombilicale și adulte.
Celulele stem embrionare sunt primele celule apărute pe linie evolutivă şi, teoretic, ar fi cele mai indicate pentru a fi utilizate în tratamente şi cercetări. Dar, din cauza aspectelor de etică, recoltarea însemnând de fapt distrugerea unui embrion uman, sunt interzise procedeele de recoltare şi utilizare a acestora.
Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la naştere în cordonul ombilical al nou-născutului. Sunt, în marea lor majoritate, celule stem hematopoietice, din care se diferenţiază toate tipurile celulare sanguine cu care deja suntem obişnuiţi (globule roşii – hematiile, globule albe – leucocitele, şi trombocitele- plachetele sanguine). Pe lângă acest tip de celule stem, în sângele cordonului ombilical apar şi alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferenţia celule nervoase, musculare, etc.
Celulele stem adulte mezenchimale sunt implicate în multiple studii aflate în desfăşurare în această perioadă.
O decizie care poate schimba vieți
Știm prea bine că pentru mulți dintre români procedura este una destul de costisitoare. Totuși, ținând cont de avantajele care rezultă din această decizie, considerăm că este una care merită. Să știi că și reprezentanții băncilor de celule stem au luat în calcul și acest aspect, așa că există posibilitatea de a achita în rate, sau au pus la dispoziția celor interesați multe facilități financiare. Dacă vrei să stai ceva mai liniștit în ceea ce privește sănătatea copilului tău și în viitor, gândește-te că poate, decizia de a recolta celule stem la naștere, este tocmai cea care poate face diferența!