Informații utile despre recoltarea de celule stem

Estimated read time 6 min read

Ești o viitoare mămică și ai luat decizia de a recolta celule stem la naşterea copilului pentru a-i asigura o şansă la o viaţă sănătoasă? Avem pentru tine câteva informații despre tot ceea ce trebuie să faci mai departe, pentru a fi mai bine pregătită pentru acest moment.

Contactează un consultant al băncii de celule stem

În primul rând, contactează un consultant medical al băncii de celule stem cu care ai ales să colaborezi pentru a primi toate informaţiile şi pentru a semna contractul de recoltare. Cel mai probabil, acum vei primi şi setul de recoltare şi transport. Nu uita că setul de recoltare trebuie luat la spital unde imediat după naştere, cu ajutorul lui, personalul medical va recolta sângele ombilical. După recoltare trebuie să apelezi numărul de telefon de urgenţă disponibil non stop pentru a anunţa existenţa probei. Personalul autorizat şi specializat al băncii va transporta în condiţii de siguranţă proba din spital până la banca de celule stem unde proba va fi analizată, prelucrată şi stocată în condiţii de criogenie, respectând toate normele legale şi profesionale.

O procedură simplă, fără riscuri

Colectarea sângelui este o procedură simplă şi care nici nu durează mult, dar una care oferă deplină siguranţă pentru sănătatea mamei şi a copilului. Sângele din cordonul ombilical este considerat, în opinia experților în domeniu, singura sursă din care celulele stem se pot colecta prin metode non-invazive.

Ulterior recoltării, sângele astfel obținut se transportă la laborator pentru a fi analizat în vederea validării  pentru stocare. Dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va efectua procedura de recoltare a concentratului de celule stem. Probele obţinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată. Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid. Grație acestei proceduri, celulele stem, obţinute fără niciun risc pentru copil şi mamă, fără probleme de ordin etic şi disponibile la cerere pentru tratamente medicale pot fi păstrate pe termen teoretic nelimitat. După validarea procedurilor îţi va fi înmânat certificatul de stocare în condiţii de criogenie. De acum vei începe efectuarea plăţilor, conform variantei agreate la semnarea contractului.

Transport în siguranță

Nu-ți face griji privind transportul probei. Trebuie să știi că transportul sângelui către laborator se va face cu un transportator acreditat, foarte rapid. De altfel, rapiditatea este decisivă pentru a asigura un număr cât mai mare de celule stem, necesar pentru un eventual transplant.

Sângele prelevat din cordonul ombilical al nou-născutului va fi supus unor proceduri complexe, pentru extragerea celulelor stem. După două săptămâni de la naştere, familia va primi rezultatele analizării sângelui prelevat – respectiv la testele virusologice efectuate sângelui mamei, la testele bacteriologice făcute sângelui din cordonul ombilical. De asemenea, părinţii sunt informaţi şi asupra numărului de celule stem recoltate şi a viabilităţii lor. Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit de multe ori cu succes transplantarea de celule stem.

Ce înseamnă recoltarea de celule stem la naștere? Cum trebuie să fie pregătită mama?

Să alegi să colectezi celule stem la naștere este primul și poate, cel mai important cadou pe care i-l poți face puiului tău. Este, uneori, șansa la o nouă viață. Însă, pentru viitoarele mămici, care nu sunt încă lămurite ce presupune recoltarea de celule stem la naștere, venim cu câteva lămuriri, sperăm noi, edificatoare.

Nu contează dacă naști natural sau prin cezariană

Celulele stem pot fi prelevate şi din cordonul ombilical, la naştere, fiind o metodă care nu implică niciun risc, nici pentru mamă, nici pentru nou-născut. Îți mai spunem că recoltarea de celule stem nu este condiționată în niciun fel de modalitatea în care micuțul dumneavoastră a venit pe lume, fie prin naștere naturală, operație cezariană, sau naștere naturală cu epidurală. Băncile private de celule stem oferă posibilitatea viitorilor părinţi de a colecta celulele stem imediat după naştere şi de a le stoca pentru zeci de ani. Pentru a fi sigure de reușita operațiunii, setul de recoltare trebuie luat la spital în bagajul de maternitate, unde imediat după naştere, cu ajutorul lui, personalul medical va recolta sângele ombilical. Nu uita acest lucru pentru că sângele ombilical din care se va extrage concentratul de celule stem poate fi recoltat doar imediat după naştere!

Cordonul ombilical și importanța acestuia

Cordonul ombilical apare în cea de-a cincea săptămână de sarcină şi este responsabil cu transferul nutrienţilor de la mamă la făt. Nu are o lungime standard, crescând pe măsură ce sarcina avansează și ajunge în ultima lună de sarcină să măsoare în jur de 60 cm.

Cordonul ombilical este localizat la nivelul abdomenului fătului, unde, mai apoi, va fi buricul. Este format din două artere, o venă şi gelatină Warthon cu rol în protecţia celor trei vase de sânge. Vasele de sânge din cordon ajung în corpul fătului la nivelul ficatului. Dacă nu știai, ei bine află că la fetițe cordonul este mai scurt cu câţiva centimentri, față de băieței, iar la gemeni ajunge să fie mai scurt chiar cu zece cm.

După momentul naşterii, medicul taie cordonul ombilical şi îi ataşează o clemă, moment în care, în cordon se întrerupe circulaţia sângelui. Din cordon mai rămâne o bucăţică de 2,5 cm care va deveni buricul bebeluşului.

Ce se întâmplă cu cordonul ombilical după naştere?

Poate te întrebi ce se întâmplă cu cordonul ombilical după naştere. Ei bine, în prima oră de la naştere, bebeluşului i se face o baie şi i se curăţă cordonul ombilical cu ajutorul unui pansament antiinflamator, pentru a se evita infectarea acestuia. Ulterior, după o zi de la naştere, clema ataşată de cordon este înlăturată de către medic. Zona se curăţă conform sfaturilor personalului medical de fiecare dată când se schimbă scutecul sau i se face baie bebeluşului. Cu timpul, restul cordonului se usucă şi cade, rămânând o zonă roşie care va fi acoperită cu piele, ducând la formarea buricuțului.

You May Also Like

More From Author