Celulele stem, recoltare și stocare

Estimated read time 5 min read

Celulele stem, noua revelație în medicină, sunt cunoscute pentru că au capacitatea de a se reînnoi pe sine sau se pot diferenția într-o varietate de celule specializate. În ultima vreme, celulele stem din sângele cordonului omblilical au fost stocate cu succes și utilizate în practica medicală de mai bine de 20 de ani. Ele au fost folosite cu succes pentru a trata o gamă largă de boli grave, cum sunt leucemiile, anumite tipuri de cancer, afecțiuni ale sângelui, afecțiuni metabolice și boli imunologice. În prezent, celulele stem din sângele ombilical (hematopoietice) sunt utilizate ca terapie standard în mai bine de 82 de tipuri de boli. Pe lângă acestea, celulele stem mezenchimale (provenite din țesutul cordonului ombilical) au fost utilizate pentru tratarea a numeroase afecțiuni grave. Cu toate acestea, condiţiile obligatorii pentru ca vindecarea cu ajutorul celulelor stem să aibă loc este ca acestea să fie compatibile cu donatorul şi să fie transplantate acolo unde este nevoie că ele să acţioneze.

Recoltare

Recoltarea celulelor stem la naştere este o procedură simplă, fără niciun fel de riscuri pentru mamă sau nou-născut. Medicul recoltează sânge din cordonul ombilical, după ce a fost tăiat cordonul ombilical, iar bebeluşul a fost deja preluat de neonatolog.

Dacă îți dorești ca și la nașterea puiului tău să recoltezi celule stem, trebuie să te hotărăști din timp cu care bancă specializată în așa ceva să colaborezi. De regulă, la semnarea contractului de recoltare de celule stem vei primi un kit de recoltare complet echipat. Medicul va fi cel care va efectua recoltarea de sânge ombilical la naştere folosind punga special dedicată din kitul de recoltare, după care va pune punga cu sânge înapoi în kit, care va ajunge în Banca de celule stem.

După încheierea acestei etape, experții de aici vor procesa sângele, vor face analizele necesare, vor separa celulele stem şi le vor pregăti pentru stocarea pe termen lung, în condiţii de criogenie specială.

Celulele stem chiar salvează vieți

Trebuie să știi că sângele prelevat din cordonul ombilical al nou-născutului nu va fi depozitat simplu, în starea în care se află, ci va fi supus unor proceduri complexe, pentru extragerea celulelor stem. După două săptămâni de la naştere, familia va primi rezultatele analizării sângelui prelevat. Este vorba despre testele virusologice efectuate sângelui mamei, testele bacteriologice făcute sângelui din cordonul ombilical. De asemenea, părinţii primesc și informații legate de numărul de celule stem recoltate şi care este starea în care se prezintă acestea.

Cum se păstrează celulele stem

Două dintre întrebările – absolut firești, pe care și le pun părinții care aleg să preleveze celule stem la nașterea copilului lor se referă la modul în care acestea sunt păstrate și cum pot fi folosite, în viitor, acestea. La aceste întrebări vom încerca să răspundem noi, în rândurile următoare.

Încă de la început îți spunem că stocarea celulelor stem recoltate din sângele şi ţesutul cordonului ombilical al nou-născutului este o procedură din ce în ce mai utilizată.

Nu îți face griji nici legat de transportul sângelui recoltat din cordonul ombilical după venirea pe lume a micuţului tău. Acesta se transportă în condiţii de siguranţă la laborator, pentru a fi analizat în vederea validării pentru stocare. Mai apoi, dacă analizele sângelui sunt corespunzătoare, se va trece la procedura de extragere a concentratului de celule stem. Probele obţinute vor fi înregistrate şi ulterior supuse procesului de criogenare treptată. Stocarea celulelor stem se face în criotancuri la -196 grade Celsius în vapori de azot lichid.

O decizie bine informată

Nu vrem să îți influențăm în niciun fel decizia. Sunt multe provocările cu care viitorii părinți se confruntă, iar spațiul pe care îl avem la dispoziție nu este chiar unul dintre cele mai generoase. Cert este că, în cele mai multe cazuri, încep gândurile legate de viitorul celui mic. În mass-media citim de multe ori despre cazuri de copii bolnavi, și pentru salvarea cărora se impune urmarea unui tratament pe bază de celule stem. Unul foarte costisitor. Evident, nimeni nu își dorește să se confrunte cu așa ceva, și nu de puține ori se întreabă dacă nu se putea face ceva pentru a preveni aceste afecțiuni. Poate că să le previi nu este ceva posibil, la ora actuală, dar poți în schimb să fii pregătit să te lupți cu ele. Și pentru ca o astfel de bătălie, de prea multe ori chiar pe viață și pe moarte, să fie una cu mari șanse de câștig, recoltarea de celule stem la nașterea celui mic se dovedește o decizie mai mult decât inspirată. Poți discuta mai multe despre modul în care acestea îl pot ajuta pe copilul tău, sau poate chiar pe tine sau un frate al micii tale minuni cu un consultant de la banca de celule stem cu care ai ales să închei contractul. Dacă mai aveai ceva îndoieli, acum sigur vei reuși să înțelegi mai bine cum stau lucrurile și, în acest fel, să lași loc siguranței în viața ta!

Decizia de a preleva celule stem la nașterea copilului nu este valoroasă doar pentru copil însuşi, dar creşte şi posibilitatea de a trata un membru al familiei care ar avea nevoie de un transplant de celule stem şi nu le poate utiliza pe ale sale. Condiţiile obligatorii pentru ca vindecarea cu ajutorul celulelor stem să se producă se referă la faptul ca acestea să fie compatibile cu donatorul şi să fie transplantate acolo unde este nevoie că ele să acţioneze.

You May Also Like

More From Author