Cum să fii pregătită pentru naștere
Ți s-a îndeplinit visul, ai rămas însărcinată și deja aproape că nu mai ai răbdare. Ești pe ultima sută de metri cu sarcina și deja multe dintre pregătiri le-ai încheiat deja. Ai cumpărat deja pătuțul, iar hăinuțele celui mic sunt gata spălate și călcate. În afară de aceste operațiuni, ce ai mai putea face pentru a te pregăti așa cum trebuie pentru venirea pe lume a puiului tău? Indiferent de modul cum vei naște, natural sau prin operație de cezariană, avem pentru tine câteva recomandări, care să te relaxeze și să te pregătească pentru acest moment special în viața ta.
Nu asculta sau citi impresii cu nașteri ”de coșmar”
Din dorința de a fi mai bine pregătite pentru naștere, multe dintre viitoarele mame citesc cât mai multe întâmplări legate de acest moment. Nu spunem că este ceva greșit, doar că încearcă să nu te lași influențată de povestirile cu tentă negativă ale altor mămici, despre cât de greu a fost la naștere. Nu te ajută cu nimic să te umpli de energii negative și temeri cu numai câteva zile înainte de naștere, când sunt foarte multe șanse că în cazul tău totul să meargă perfect.
Fă-ți un plan al nașterii
Pentru a nu fi luată prin surprindere, discută în prealabil cu partenerul și cu medicul tău despre cum ai preferă să decurgă nașterea: unde naști, cine să te asiste, metodă: cezariană sau naștere normală etc. Ai grijă să ți se răspundă clar la întrebări, pentru a te simți sigură pe tine. Chiar dacă mergi pe varianta nașterii naturale, nu exclude din start și varianta cezarienei.
Încheie un contract de recoltare de celule stem
Dacă vrei numai ce-i mai bun pentru copilul tău, atunci ia în calcul și încheierea unui contract de recoltare de celule stem. Deși la unele bănci de celule stem contractul pentru poate fi semnat oricând pe parcursul sarcinii, însă recomandarea specialiștilor de aici este sa fie încheiat în trimestrul doi de sarcină. În acest fel, în situaţia unei eventuale naşteri premature a copilului, acesta va putea beneficia de recoltarea celulelor stem. Mai mult decât atât, încheind contractul din timp vei avea mai mult timp la dispoziţie pentru a te ocupa liniştită de organizarea detaliilor legate de venirea pe lume a micuţului.
Nu lăsa durerea să pună stăpânire pe tine
Evident, o naștere naturală este una dureroasă. Așa că alege din timp metoda prin care îți vei ușura durerea din timpul nașterii. Auto-hipnoză, masaj, muzică de relaxare sau poate chiar anestezie sunt doar câteva dintre metodele care-ți pot veni în ajutor. Poți participa la unele cursuri Lamaze prin care vei afla cum poți folosi tehnica respirației în așa fel încât să diminuezi durerea din timpul travaliului. De asemenea, nici recuperarea după operația de cezariană nu este chiar floare la ureche, dar trebuie să reții că este doar o etapă, va trece și totul va fi bine.
Nu lăsa treburile neterminate
Pe cât posibil, plătește-ți facturile de întreținere, utilitățile, ratele sau chiria, fiindcă după naștere sigur nu-ți va mai stă gândul la ele și riști să ai parte de ceva experiențe neplăcute.
Răsfață-te!
Mergi la un salon de înfrumusețare și răsfață-te cu manichiură, pedichiură, ceva ședințe de masaj pentru gravide, sau epilat. Toate acestea îți vor da o stare de bine, ca să nu mai zicem și de faptul că în primele săptămâni cu bebelușul acasă va fi probă olimpică să găsești o oră numai pentru tine.
Odihnește-te!
Pe același principiu, încearcă să te relaxezi și să te odihnești cât mai mult, pentru a putea face față cu brio nașterii, dar și noilor provocări pe care le implică statutul de mămica. După naștere, te vei simți extrem de obosită, iar un somn bun va fi greu de îndeplinit după venirea pe lume a puiului tău.
Pregătește-ți casa!
Poţi începe prin a reorganiza casa. Acest lucru îţi va oferi o senzaţie de ordine şi calm ţi vei fi mai liniştită dacă ştii că bebeluşul tău va veni din maternitate într-un cămin curat şi organizat. De altfel, aproape că nu mai era nevoie de această precizare, pentru că multe viitoare mame au acest instinct, de pregătire a ”cuibului”, pentru ca puiul lor să aibă parte de ce-i mai bun.
Ia-ţi o vacanţă!
Dacă ești una dintre persoanele care adoră să viziteze locuri noi, sau doar ai nevoie de o mică ieșire pentru a te relaxa un pic, profită acum. Du-te acum, înainte de a avea un copil, un cărucior sau un leagăn de luat în considerare. Așa că, dacă doctorul consideră că sarcina ta nu prezintă niciun risc, te poți duce liniștită într-o vacanță relaxantă, de unde să vii cu bateriile încărcate.
Fă provizii!
Nu râde, poţi să te pregăteşti pentru acest pas cu mult înainte de sosirea celui mic. Fă provizii de scutece, de şerveţele umede şi de alte lucruri absolut necesare. Dacă îţi faci stocul de lucruri esenţiale o să-l scapi pe partener de stresul de a merge constant la magazin pentru a-i mai lua celui mic ceva ce are nevoie și pe care, evident nu-l găsește tocmai atunci. Nu exagera însă cu stocurile de rezervă!
Fă-ți bagajul pentru maternitate!
Pe internet, sau de pe la alte prietene, poți afla cam ce trebuie să conțină bagajul pentru maternitate. Dacă pentru tine lucrurile par mai complicate, cu torsoane, tampoane pentru sâni și altele asemenea, pentru cel mic ar trebui să ai pregătite câteva body-uri sau salopete, scutece, cremă pentru iritațiile la funduleț. Nu pune în bagaj însă tot raionul de produse pentru nou-născuți.