Vino și descoperă Sighișoara!
Cine nu a auzit de Sighișoara, măcar prin prisma Festivalului Medieval care se desfășoară aici. Dacă pașii te poartă prin aceste locuri, vei descoperi că toți cei care ți-au lăudat aceste locuri nu au exagerat cu nimic. Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase și surprinzătoare orașe din România. La orice pas te aștepți să zărești domnițe, cavaleri, și ai impresia că aici timpul s-a oprit în loc. Străzile medievale, cele nouă turnuri și clădirile multicolore te cuceresc și ești convins că un astfel de loc nu mai există nicăieri în țară.
Un loc cu adevărat unic
Dacă nici așa nu te-am convins că Sighișioara este un loc ce merită să-l vizitezi, te așteptăm aici, unde dacă vei urca Scara Acoperită, vei putea să admiri mai bine priveliștea orașului. De fapt, numai simplu fapt de a usca această scară ți se va părea o experiență de neuitat, iar peisaul de la capătul ei va fi un fel de bonus.
Dacă ajungi la Sighișoara, nu ai cum să ratezi Biserica evanghelică din Deal, un superb edificiu gotic construit pe locul unei capele. Aici vei admira sculpturi gotice în piatră, mobilier care există încă din secolul al XV-lea, un splendid tabernacol lucrat în piatră, din secolul al XV-lea, picturi murale în stil gotic şi renascentist din secolele XIV şi XVI. Și pentru că mai sus ți-am amintit de Scara Acoperită, care face legătura dintre biserică și cetate, aceasta a fost construită pentru a înlesni accesul copiilor la şcoala din deal şi acoperită pentru a-i feri de vremea rea. La început erau 300 de trepte, acum aproape 180, așa că ai ceva de urcat.
Turnul cu ceas
Nu rata Turnul cu Ceas, unde se află Muzeul de Istorie din Sighişoara. Exponatele te vor face să vezi, cu ochii minții, vremurile de atunci, iar unele dintre ele te vor face să apreciezi faptul că te-ai născut în aceste vremuri. Și chiar dacă ai văzut de jos figurinele din turn, când le vezi te aproape senzația este copleșitoare. Vei putea admira mecanismul actual al ceasului şi cele şapte figurine ce reprezintă zilele săptămânii, simbolizate de zeităţi din mitologia greco-romană.
Un loc care sigur te va impresiona, este și camera de tortură, pentru vizitarea căreia trebuie doar să îți cumperi un bilet de la Muzeul de Istorie. Aici vei găsi exponate diverse, lanțuri pentru mâini și picioare
spânzurătoarea şi scara de tortură, și multe altele, pe care nu ți le mai prezentăm aici.
Cimitirul Sașilor
Cimitirul evanghelic, sau al sașilor, poate părea un loc mai ciudat de vizitat, dar noi îți spunem să o faci totuși. Pietrele funerare frumoase, cele mai vechi datate din secolul al XVIII-lea, dar și faptul că aici se odihnesc întru veșnicie mulți oameni importanți, face acest loc demn de luat în seamă la o vizită la Sighișoara.
Aproape totul despre Cetatea din Sighișoara
Știați că Sighișoara este oraș monument protejat de UNESCO din anul 1999, fiind inclus pe lista patrimoniului mondial? Tot aici există o cetate medievală locuită și în prezent despre care îți vom vorbi și noi, mai jos.
Sighișoara mediavală
Sighişoara medievală s-a dezvoltat mult și grație contribuției saşilor veniţi din Valonia, Saxonia sau Bavaria. Locurile au fost se pare pe placul lor, pentru că feudalii saşi stabiliți aici în veacul al XII-lea și-au pus amprenta asupra dezvoltării cetății. Mai apoi, în secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mesteșugari organizați în bresle puternice, care au ridicat, după obiceiul vremii, în jurul cetății, un zid de apărare din piatră, lung de 930 metri și înalt de 4 metri. Ulterior, în secolul al XV lea, zidul a fost supraînalțat cu 3-4 metri, iar în următorii 200 de ani, înălțimea zidului pe alocuri atingea și 15 metri. Au fost ridicate 14 turnuri, care poartă numele breslelor care le-au ridicat, dintre care 9 mai pot fi admirate și astăzi: Turnul cu ceas – poate cel mai cunoscut dintre ele, cel al tăbăcarilor, al croitorilor, al fierarilor, al cojocarilor, al cizmarilor, al măcelarilor, al frânghierilor și al cositorarilor.
Casa cu Cerb
Dacă vizitezi la Sighișoara, întreabă cum poți ajunge la Casa cu Cerb, care și-a primit numele celor doi cerbi de mărime naturală pictaţi pe colțul de nord-vest. Ceea ce este interesant la această imagine este că cei doi cerbi sunt uniţi de un singur cap. Această casă datează tocmai din secolul al XVII-lea și şi-a păstrat aspectul original. De altfel, pe peretele de nord găsim o iscripție care ne aduce la cunoștință că a fost reconstruită în 1691 de către proprietarul său, Michael Deli, după ce a fost distrusă într-un incendiu în 1676.
Pe urmele lui Vlad Țepeș
Nu trebuie să ratezi nici Casa Vlad Dracul, de fapt casa tatălui lui Vlad Țepeș. Mândri, locuitorii de aici vor face totul să te convingă că domnitorul român s-a născut aici în anul 1431, dar adevărul este că nu există nicio dovadă clară care să le susțină afirmațiile. Cu toate acestea, ar fi frumos să fie așa, nu?
Mormântul lui pașă la Sighișoara?!
Nu puteam să încheiem prezentarea noastră despre Cetatea Sighișoarei fără a pomeni de una dintre cele mai cunoscute legende ale locului. Se povestește că la marginea de Vest a oraşului, pe locul numit „La Chip”, pe unde trece acum Drumul European 60, la poalele unui turnuleţ cu o formă ciudată, acoperit cu şindrilă, ar fi îngropat un paşă otoman. Paşa îngropat aici ar fi fost doborât de pe elefantul său alb cu un foc de archebuză, tras de la peste 250 de metri, din Cetatea Sighişoarei. O distanță de invidiat pentru acele vremuri, iar acest glonț i-ar fi oprit drumul pașei, care ce se afla într-o campanie de cucerire a Sighişoarei, în fruntea unei numeroase armate otomane.
Frumos, nu? Vino la Sighișoara să descoperi cu proprii ochi una dintre cele mai frumoase cetăți medievale, dacă nu cumva chiar deținătoarea trofeului.