Ce poți să vizitezi într-un week-end la Tulcea

Estimated read time 6 min read

Aflat chiar la ”poarta” Deltei Dunării, Tulcea abia așteaptă să-și dezvăluie tainele privitorilor. Zona te va impresiona cu ruinele unor cetăți antice, dar și a altor obiective turistice fascinante, care te vor face să te întrebi de ce nu ai venit mai devreme aici.

Un oraș care te va surprinde

Noi vom încerca să-ți prezentăm, pe scurt, ce poți vizita într-un week-end petrecut la Tulcea. Ei, dacă tot ai ajuns aici, atunci trebuie obligatoriu să vizitezi Acvariul din Tulcea, unul dintre cele mai mari muzee din România, după care ai de bifat și faleza Dunării, dar despre ele îți vom vorbi ceva mai jos. Aici, pe lângă peisajele frumoase, vei mai găsi și o mulțime de restaurante, cafenele și magazine. Nu rata nici Biserica Lipovenească, construită în 1857 de comunitatea de ruși lipoveni, iar muzeele din oraș abia așteaptă să le treci pragul, pentru a afla detalii neștiute până acum.

Trecutul și prezentul își dau mâna la Tulcea

Este suficient să vă spunem că la Tulcea funcționează Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, la care sunt subordonate patru muzee, şi anume Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Muzeul de Arheologie şi Muzeul de Ştiinţe Naturale Delta Dunării. Nu le trata cu grabă necuviincioasă, acordă-ți timp pentru a trece pragul fiecăruia dintre ele și vei afla lucruri interesante trecutul şi istoria oraşului Tulcea, despre tradiţiile lipoveneşti şi despre amplasamentul excelent pe malul Dunării. Nici nu vei simți când a trecut timpul, pentru că vei fi fascinat de cele văzute și aflate.

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

În 2009 la Tulcea s-a deschis Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării unde, la demisol vei putea vizita mai multe bazine cu peşti. Doar este vorba de un oraș ai cărui locuitori, în vechime, se îndeletniceau în special cu pescuitul, nu? Aici poți afla o mulțime de lucruri despre fauna şi flora Deltei, iar copiii cei mici, dacă nu vor fi cuceriți de bazinele cu pești, au la dispoziție mai multe spaţii de joacă special amenajate pentru ei, sau pot merge la cofetărie, pentru o pauză de ”ceva dulce”.

Lasă pașii să te poarte prin oraș

Dar, dacă vrei cu adevărat să simți acest oraș, atunci mergi la pas pe străduţele oraşului şi vei descoperi în drumul tău şi alte atracții, precum numeroase edificii de cult deosebite, fiecare cu povestea sa, pe care localnicii vor fi bucuroși să ți-o prezinte și ție.

Delta Dunării începe la Tulcea

Una dintre cele mai frumoase și populare zone turistice din România, Delta Dunării, care începe chiar de la Tulcea, este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură. Nu se poate să faci o excursie în Tulcea, fără să ajungi în acest loc incredibil. Vei putea admira locuri unice în țară, care te vor surprinde cu a lor frumusețe sălbatică și care-ți va rămâne în minte pentru totdeauna. Grindul Letea, Golovița, Rezervația de păsări Perișor, insulele Sacalin sau Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România, faimoasă pentru caii sălbatici de aici, sunt doar câteva dintre locurile pe care nu ai voie să le ratezi atunci când ajungi aici.

Faleza Dunării

Este imposibil să poposești în Tulcea și să nu iei la pas Faleza Dunării, unde în afară de priveliște, mai ai posibilitatea să participi la unul dintre numeroase concerte, festivaluri şi evenimente care se organizează aici.

Acvariul din Tulcea

Într-adevăr, un obiectiv de neratat atunci când vii la Tulcea. Acvariul este de fapt cel mai mare şi mai complex muzeu din România. Mergi în sala cu acvarii, unde vei găsi de fapt două acvarii dispuse concentric, care te fac pentru câteva momente să ai impresia că te afli în mijlocul unui recif, înconjuraţi de rechini, peşti şi corali. De asemenea, poți admira şi dioramele ce reproduc flora şi fauna din Delta Dunării.

Monumentul Eroilor din Războiul pentru Independenţă

Ridicat în anul 1879 pe dealul Monumentului, în Parcul cu același nume, acest monument este un obelisc din granit înalt de 22 m încadrat de un infanterist şi un vultur din bronz, este un omagiu adus vitejiei soldaţilor români ce au luptat între 1877 – 1878 pentru eliberarea de sub dominaţia otomană. De aici vei putea admira orașul în întreaga lui splendoare, ca să nu mai spunem de impresia pe care o lasă Dunărea.

Parcul Ciuperca

Parcul din jurul lacului Ciuperca se află situat aproape de Gara Tulcea. Cei care ajung aici află că parcul se mândrește cu o fântână arteziană unică în România, având cea mai lungă perdea şi cascadă cu cădere liberă de apă din ţară, dar și cu o moară de vânt decorativă, pentru că Dobrogea a fost cunoscută dintotdeauna drept “drumul vânturilor”.

Moscheea Azizie

Nu trebuie să uităm că la Tulcea, ca și în toată Dobrogea, influența Imperiului Otoman și-a făcut simțită prezența. De aceea, aici poți admira Moscheea Azizie, cea mai mare moschee construită de Imperiul Otoman în Dobrogea, și a fost ridicată în anul 1877 de către conducătorul local Izmail Paşa. Este construită din piatră cioplită cu o grosime de 85 cm și are 32 de ferestre. Lângă clădire se află minaretul înalt de 25 m, cu un diametru de 3,55 m.

Sinagoga

Sinagoga din Tulcea, sau Templul Coral, poate vizitată de oricine, fără a plăti ceva pentru aceasta. A fost construită în 1888, atunci când în Tulcea existau mii de evrei. Arhitectura sinagogii nu este cea obișnuită la alte lăcașe de cult ale evreilor din țară, având o faţadă simetrică şi două turnuri mare. Aici vei putea observa un Aron-Kodeş amplu (Arca Sfântă în care se păstrează sulurile Torei), iar candelabrele şi mozaicul de pe podea sunt cele de la începuturile sinagogii.

După cum vezi, Tulcea are și ea minunile ei, prea puțin cunoscute și admirate de turiști. Vino aici și vei găsi și alte surprize plăcute!

You May Also Like

More From Author